Forbrødringsvandring


Forbrødringsvandring


På Kristi himmelfartsdag, i lett yr var det utfartsdag for pilegrimer fra Re, Tønsberg og andre Vestfold-kommuner. På veien mot helligstedet Mikaelskirken på Slottsfjellet ble vi bedre kjent med både hverandre og historien som knytter oss sammen.

Tekst og foto Ole A. Hafell, diakon og pilegrimsvandrer

Ramnes kirke var utgangspunktet for den 16 km lange vandringen. Middelalderkirken satte oss inn i bevisstheten om at det var mange før som hadde gått, med sine drømmer, lengsler og plager.

Pizza og middelalderhistorier
På veien hørte vi om slagene på Re, om Eidsfossbanen og om supervulkanen som la grunnlag for Ramnessletta. Mot Sem gikk vi på den gamle traseen til Bispeveien før vi nådde frem til Olavskirken Sem. Sammen med pilegrimspizza fikk vi servert fortellinger om Olav Haraldsson (senere Hellig Olav) som hadde besøkt den første kirken på Sem hele seks ganger. Deretter vi gikk opp Tomsbakken og fulgte siste biten mot Slottsfjellet på Olavsveien, den nasjonale pilegrimsruta over Frodeåsen. Sola kom frem og vi kunne bestige Slottsfjellet akkompagnert av musikk fra Tønsberg middelalderfestival.

Dragedreperen
I år falt Kristi himmelfartsdag på 30. mai. Denne dagen er minnedagen for Jeanne D’Arc. Hun hadde flere syner av erkeengelen Mikael og fikk mot til å ta opp kampen mot den onde okkupasjonsmakten. Mikael, som selv er kjent som dragedreperen, var et viktig symbol i middelalderen i kampen mot den onde, og det onde som både er i verden og inne i oss selv. Man kan vel kanskje trenge noen slike symboler i dag også. Det man i alle fall vet er at det å bruke tid sammen og snakke sammen bygger ned skillelinjer og bidrar til forståelse, respekt og fred. Vi ønsker at dette er verdier vi kan ta med oss inn i den nye storkommunen.

Tilbake