Meny
Påmelding
Våle menighetshus
Kalender
25 September
11:00 Institusjonsandakt, Re helsehus
30 September
07:00 Gudstjeneste i Sagatun
02 Oktober
11:00 Institusjonsgudstjeneste, Re helsehus
07 Oktober
11:00 Gudstjeneste, Våle kirke
09 Oktober
11:00 Institusjonsandakt, Re helsehus
14 Oktober
11:00 Gudstjeneste i Fon Kirke
11:00 Familiegudstjeneste i Røråstoppen Skole
11:00 Gudstjeneste i Undrumsdal Kirke
16 Oktober
11:00 Institusjonsandakt, Re helsehus
21 Oktober
11:00 Gudstjeneste i Ramnes Kirke

Til Ettertanke

Til Ettertanke

Noen å snakke med?

Kirkens SOS

 

Orgelskolen i medvind


Gjennom 15 år har kantor Bjørn Vidar Ulvedalen lært barn i alle aldre å spille på dette mektige instrumentet. Ved flere av gudstjenesten før jul var det orgelelever på orgelkrakken. Her forteller Bjørn Vidar om erfaringene.

http://re.kirken.no/img/02_05_2016_Orgelskole/Orgelskolen,_Re_og_Oslo.jpg

Elever fra Orgelskolen i Re og Oslo samlet i Våle kirke

I Våle satt Samuel Neergård og spilte til «Tenn lys!» og i Hof kirke satt Nora Haugen og gjorde det samme. På julaften spilte Kristoffer Bredvei Wergeland «Mitt hjerte alltid vanker» sammen med Paula Sophie Skaug Evensen på fløyte. Andreas Tretteteig prydet Tønsbergs blad i et desembernummer, hvor han forteller at han drømmer om en fremtid som profesjonell organist. I november hadde jeg foredrag for Oslos organister om orgelundervisning og med på dette kurset var blant annet Tuva Wergeland, 13 år fra Våle, for å vise frem undervisningsmåten vår.

Travel lærer
Ideen om å gi barn orgelundervisning viste seg å være en bærekraftig ide! De 15 årene jeg har drevet orgelskole har vært en travel tid. Orgelskolen har vært drevet aktivt med konserter og reisevirksomhet og interessen for skolen har hele veien vært stor. Faktisk holdt jeg mitt første foredrag om orgelskole før jeg egentlig hadde kommet i gang! Jeg har siden da vært «Norge rundt», samt flere steder i Skandinavia og holdt seminarer for organister og kirkemusikkskoler. Ja til og med i Strasbourg! Til det foredraget var jeg så spent at jeg kom frem en uke for tidlig…. 

I tidens fylde
Da jeg lanserte tilbudet kan man si at det kom på overtid. En noe dramatisk rekrutteringssituasjon for høyskoler og til stillinger som kantor i den norske kirke hadde skapt et skrikende behov for at noe måtte gjøres, men få var villige til å ta det første steget fra ord til handling. I dag får jeg henvendelser hver eneste uke fra organister rundt om i Norge som vil ha informasjon og kunnskap om dette. Blant annet i Møre skal de starte egen orgelklubb og jeg får være fødselshjelper.  

http://re.kirken.no/img/02_05_2016_Orgelskole/Peder_Kamfjord_og_BVU.jpgFra førskolelærer til kantor
At jeg gikk veien om lærerhøgskolen til musikkhøgskolen, var det avgjørende. For å skape et slikt tilbud, var det ikke nok å være musiker, du måtte kunne forstå hva læring er og du må tenke langsiktig og målrettet. Det var også viktig å kunne gjøre dette på en lekfull måte, og lek er som kjent barnas måte å lære på!  

Hva nå?
I skrivende stund har jeg 20 orgelelever. Jeg har lenge hatt en tanke om å gjøre mer av dette, så høsten som var så opprette jeg en egen «filial» av orgelelever i Oslo, i samarbeid med kulturskolen og fellesrådet i Oslo. Jeg sa rett ut at det var for ille at landets hovedstad ikke hadde et orgeltilbud for barn. Det viste seg at tanken her også var overmoden, og de var ikke vanskelige å by opp til orgeldans! I april skal jeg ved to tilfeller til Sverige for å dele av ideene jeg har samt demonstrere det læremateriellet jeg har forfattet i disse årene, til sammen 7 bøker.  

Markus, Henriette og Kristian
På Norges musikkhøgskole går det i år tre studenter som har fått sin undervisning hos meg. Markus var faktisk den første eleven jeg tok opp som 7-åring etter den nye modellen i 2002, og er denne våren ferdig kantor! Henriette går andre året nå, og i første klasse går vår egen Kristian Heian som har tråkket på orgelgalleriet i Våle i mer enn 13 år! 

Tour de orgel
Jeg er veldig ydmyk for at barn velger å ta orgelundervisningen så alvorlig at de ønsker å ha det som deres arbeid, og har mange å takke for at det ble slik, både fellesrådet i Holmestrand og Re og kulturskolen i Re med flere. Til sommeren skal vi arrangere norgeshistoriens første Tour de orgel. Da skal vi sykle fra Vestfold-kirke til Vestfold-kirke og spille konserter med bare noen timers mellomrom. Så får vi se hvem som får den gule ledertrøya!

http://re.kirken.no/img/02_05_2016_Orgelskole/Orgelskolen_i_pa_galleriet.jpg

  
Av: Per Astrup Andreassen   Publisert: 29.01.2018
 

Se tidligere utgaver »
Linker
»
»
»
»
»
Dagens bibelord
Kontaktinfo

Re Kirkekontor 
Revetalgata 10              
3174 Revetal

Tlf: 40 90 31 00
post@re.kirken.no

Åpningstider
Tirsdag kl. 10 - 11:30
Onsd. - torsd. kl. 10.00 - 14.00
Lunsjpause kl. 11:30 - 12:00
Kundepålogging

Brukernavn:

Passord:

Copyright © 2015 Re kirkelige fellesråd. Powered by KWeb fra kirkedata.no