17 Desember
15:30 Familiegudstjeneste, Våle kirke
16:00 Familiegudstjeneste i Ramnes Kirke
25 Desember

Gud gjør ikke forskjell på folk

I gymsalmenigheten kan alle bidra. For Sunniva (11) ble det en utfordring

Sunniva er med å dele ut nattverd sammen med vikarprest Jens Ivar Aasen

Tekst og foto Rune Christoffer Holm

Kirken er full av folk. Det er søndag og klokken er snart 11 i gymsalen på Røråstoppen skole. Den vanlige, kanskje pinlige, stillheten før en gudstjeneste i Den norske kirke er fraværende. På en benk helt fremst sitter Sunniva på 11 år. Hun får noen siste instruksjoner før gudstjenesten starter. Tekniker og møteleder, unger og voksne snakker sammen. Ikke høyt, men akkurat nok til at du kan regne med at det blir skikkelig allsang. I dag blir det også det.
KorX er på besøk. Et kor med over 20 kvinner og menn gjør godt for lydbildet. Vanligvis er det en åpningssang med karaoke. I dag er det ”All because of Jesus”.

For Gud er alle like
Sunniva har fått en viktig oppgave. Jeg må ikke glemme det jeg skal si, tenker hun. Snart skal hun få gi Guds tilgivelse gjennom at hun deler ut nattverd sammen med dagens gjesteprest Jens Ivar Aasen. Han tar ordet:
 – For Gud er vi alle like. Jesus gjør ikke forskjell på folk. For ham er alle mennesker på hele jorden like mye verdt, og vi skal behandle hverandre på samme måte. Da kommer vi alle til kort og har behov for å be om tilgivelse.

Enkel andakt
Etter syndsbekjennelsen er det tid for undervisning alle kan forstå. I dag får flere barn komme fram og holde opp plakater med utklippsbilder av You-tube-stjerner og andre kjendiser. Men er de mer verdt enn andre? Det varer ikke lenge før svaret kommer kontant fra et av barna. – Nei!
Selve prekenen slipper barna å høre på, men før de går ut er det nattverd og mulig å tenne lys for noen du er glad i, og å bli bedt for.

Nattverd
”Dette er Jesu blod” er ordene Sunniva ikke må glemme. Ved alteret, som egentlig bare er et bord med en stor hvit duk, står presten og Sunniva klare til å dele ut nattverden. Alle som kommer fram får en liten oblat av presten før de går videre til Sunniva. Hun sier ordene hver gang en ny person skal dyppe oblaten i vinen.
Det hele går ganske fort. Litt kult at det er så mange som kommer fram tenker hun.
Idet alle har satt seg tilbake på plassene er det preken for de voksne. For barna er det søndagsskole for de som ikke har startet på skolen, K-klubb for alle som går i 1.-4. klasse, og J-klubb for alle barna som er eldre enn det. Dit skal også Sunniva. Hun går ut. Etterpå forteller hun at hun var lettet over at det gikk bra med nattverden.

Av: Per Astrup Andreassen   Publisert: 04.12.2017

Tirsdag - torsdag